Rareș Bogdan rupe tăcerea despre audierea la DNA. Europarlamentarul PNL a anunțat ce funcție are în vizor. Update

de: Ana Anițoiu
06 04. 2023

Rareș Bogdan a negat că ar fi fost audiat la DNA, joi, în dosarul privind achizițiile făcute de Romarm după izbucnirea pandemiei de coronavirus, când statul a cheltuit aproape două milioane de dolari pentru echipamente de producere a măștilor ce s-au stricat după ce au fost puse în funcțiune.

Rareș Bogdan, despre audierea la DNA

Update joi, 6 aprilie, ora 13:39. După e au apărut informații conform cărora ar fi fost audiat la DNA, Rareș Bogdan a declarat, joi, că nu a fost la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Europarlamentarul a mai spus că a fost întrebat despre dosarul Romarm, dar a precizat că nu a avut nicio legătură cu acesta și nici cu numirea șefului acestei companii.

De asemenea, prim-vicepreședintele PNL a anunțat că își va depune candidatura în interiorul partidului pentru un post de vicepremier în Guvern după rotația guvernamentală. Însă, europarlamentarul a precizat că își va retrage această candidatură dacă Ilie Bolojan sau Emil Boc își vor dori această funcție.

Ca să poată fi vicepremier, Rareș Bogdan ar trebui să își dea demisia din Parlamentul European. Protocolul coaliției PSD-PNL-UDMR prevede că în luna mai PSD va prelua postul de prim-ministru, iar PNL pe cel de vicepremier.

Rareș Bogdan, audiere la DNA

Europarlamentarul Rareș Bogdan a fost chemat la audieri la DNA în calitate de martor, după ce, la finalul lunii martie a fost audiat în același dosar și fostul lider al PNL Ludovic Orban, care era premier la momentul în care în România a izbucnit pandemia de coronavirus.

La ieșirea de la audieri, Ludovic Orban a susținut că nu are nicio legătură cu achizițiile și că a aflat din presă la acel moment că utilajele s-au stricat și i-a cerut explicații ministrului Virgil Popescu.

„Am dat şi declaraţii publice pe tema asta, că nu am avut niciun fel de legătură cu derularea achiziţiei, cu partenerii achiziţiei, eu am participat la inaugurarea unei liniii de producţie,

la invitaţiei ministrului Economiei şi Energiei şi am salutat şi am considerat că este un lucru foarte bun faptul că începem să producem măşti FPP3 care erau în momentul respectiv o criză gravă, lipseau cu desăvârşire de pe piaţă şi piaţa internaţională o luase razna”, a spus Ludovic Orban la ieşirea din sediul DNA.

Rareș Bogdan: „Am fost avertizat”

Rareș Bogdan a declarat, la finalul lunii martie, că a fost avertizat că urmează o „tocăniță de rigoare”, pentru ca nu cumva să emită pretenții la rotativă, să nu fie nici vicepremier, nici ministru.

„Dacă se poate să stau pe bancă în parc, la Bruxelles, cuminte şi nu doar mandatul acesta, ci încă vreo două mandate şi să vin acasă cât se poate de rar, să tac din gură, să vorbesc cât mai puţin, să nu critic, să nu emit niciun fel de pretenţie, să nu arăt cu degetul şi atunci va fi linişte şi pace. Spre dezamăgirea unora sau altora nu o să mă opresc şi o să vorbesc. (…)

Le-am spus tuturor: nu căutaţi la mine, încercaţi eventual cu altceva, că nu ţine cu asta cu banii. Nu am avut problema asta, din fericire. Sunt unii dintre fericiţii români care nu am problema asta”, a spus Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a adăugat că se așteaptă la absolut orice și a precizat că nu are de gând să cedeze. Rareș Bogdan a mai spus că va declara în continuare, de exemplu, că pensiile speciale trebuie tăiate, chiar dacă deranjează multe persoane.

„Văd că din nou, se apropie campania electorală, şi nu cumva PNL să aibă un vector important care să susţină un candidat la prezidenţiale, un vector important în guvern. Aşa că nu trebuie să intru în guvern”, a spus Rareș Bogdan.

Politicianul a mai spus că nu are intenția de a intra în actualul Guvern, dar că dacă va fi „scos din sărite”, va cere vot în BPN, iar partidul îl va vota, oriunde și-ar dori să ajungă.